Arvids Port

January 26, 2015

Ute i Solna vandrar jag runt som en främling. Min klasskamrat Nidden bodde där då, för evigheter sedan. Det sätter en minnets prägel på platsen. Lite memory lane i detta kaotiska bygge. För här ska byggas konstaterar jag. Nytt.

Jag ska till Solna hembygdsmuseum för att leta. Från tunnelbanan är det nästan omöjligt att ta sig dit. Just den här veckan är allt avstängt. En enorm omväg ger mig möjlighet att se mer än tänkt.  Den blå GPS-pricken vill ha in mig på vägar som inte finns.

Charlottenburgs gård är målet, där Solna hembyggds förening huserar. En liten Gustaviansk herrgård mitt i Solna. Byggd på 1800-talet på torpargrund från 1600-talet.  Jag har givetvis ringt innan. Inte mailat utan talat med en eller två av entusiasterna som har hand om historieberättandet.

När jag kommer in i den trånga hallen viftar en av de äldre herrarna med blå ”dagis-tofflor”. Sedan direkt in till höger, där har vi höstens utställning.

Då är det klart vad jag vill måla. Arvid Thyden .

 

Arvid Thyden är en person man omedelbart blir fascinerad av och skulle vilja träffa. Hans påverkan på sin omgivning och Solna är enormt stor. Han åkte båt från Kalmar till Stockholm när han var i 20 årsåldern och hamnade i Solna. Först var han lykttändare, för att senare bli brevbärare. Under sina rutter i Solna så ägnade han sig åt sitt stora intresse att leta efter fornlämningar. Det stora i detta sökande var att det inte var för egen vinning, utan för att preservera hans älskade stadsdels historia. Alla hans fynd finns dokumenterade på riksgäldskontoret. Arvid blev senare kommunpolitker, startade en skola och namngav gator.

(Beskuret ur utställningen)

 

Dessa gamla, välanvända kartor talade om en person så nyfiken på sitt område och så hängiven sitt intresse att det var omöjligt att inte dras in i dessa vackra dokument.

Första trappuppgången hade fått sitt motiv.

 

Så var det bara att börja! :)

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

January 26, 2015

October 11, 2014

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Website-design Maja Braun & Armand Wallenberg. Copyright Maja Braun 2019.