Arvids Port

Ute i Solna vandrar jag runt som en främling. Min klasskamrat Nidden bodde där då, för evigheter sedan. Det sätter en minnets prägel på platsen. Lite memory lane i detta kaotiska bygge. För här ska byggas konstaterar jag. Nytt.

Jag ska till Solna hembygdsmuseum för att leta. Från tunnelbanan är det nästan omöjligt att ta sig dit. Just den här veckan är allt avstängt. En enorm omväg ger mig möjlighet att se mer än tänkt. Den blå GPS-pricken vill ha in mig på vägar som inte finns.

Charlottenburgs gård är målet, där Solna hembyggds förening huserar. En liten Gustaviansk herrgård mitt i Solna. Byggd på 1800-talet på torpargrund från 1600-talet. Jag har givetvis ringt innan. Inte mailat utan talat med en eller två av entusiasterna som har hand om historieberättandet.

När jag kommer in i den trånga hallen viftar en av de äldre herrarna med blå ”dagis-tofflor”. Sedan direkt in till höger, där har vi höstens utställning.

Då är det klart vad jag vill måla. Arvid Thyden .

Arvid Thyden är en person man omedelbart blir fascinerad av och skulle vilja träffa. Hans påverkan på sin omgivning och Solna är enormt stor. Han åkte båt från Kalmar till Stockholm när han var i 20 årsåldern och hamnade i Solna. Först var han lykttändare, för att senare bli brevbärare. Under sina rutter i Solna så ägnade han sig åt sitt stora intresse att leta efter fornlämningar. Det stora i detta sökande var att det inte var för egen vinning, utan för att preservera hans älskade stadsdels historia. Alla hans fynd finns dokumenterade på riksgäldskontoret. Arvid blev senare kommunpolitker, startade en skola och namngav gator.

Kartor 1.1.jpg

(Beskuret ur utställningen)

Dessa gamla, välanvända kartor talade om en person så nyfiken på sitt område och så hängiven sitt intresse att det var omöjligt att inte dras in i dessa vackra dokument.

Första trappuppgången hade fått sitt motiv.

Maja Atelje.jpg

Så var det bara att börja! :)

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square